Nettavisen stengte kloakken
05.04.2019
Det er et demokratisk problem, når hets og annen vanvittig oppførsel på nettet, fører til at folk ikke ønsker å engasjere seg i politisk arbeid. Vi må få bukt med de som ikke kan oppføre seg i kommentarfeltene, og som øser ut meningsløs hets mot personer de overhodet ikke kjenner eller har noe forhold til
Man kan uten videre ta det som et positivt tegn, at Nettavisen nå har stengt kommentarfeltet på sine sider.
Nettavisen stengte nå heldigvis for, den vedvarende kloakkstrømmen i kommentarfeltet sitt. Dette grepet burde de tatt, for lenge siden. Nettavisens kommentarfelt har lenge vært innsausa av elementer fra politikkens ytteste høyre hjørne. En slags, rasistenes Edens hage har det vært.
I Nettavisens kommentarfelt, så har disse hatt en slags fri lekeplass for å spa ut den brune gørra si. Omsider innså Nettavisens redaktør, at dette gikk for vidt. Det har virket, som det satt langt inne.
Man ser disse folkene, i kommentarfeltene overalt. Men det ble mest iøynefallende i Nettavisen, hvor intens og vedvarende denne kloakkstrømmen var. Det virket ikke, som det var antydning til noen inngripen fra redaksjonens side, selv ikke når det gikk aldeles over styr.
Hvis du i Nettavisens kommentarfelt, så mye som antydet kritikk mot - for eksempel Fremskrittspartiets stjerner på høyre fløy, Listhaug og Sandberg - for å nevne noen, så var du ille ute. Da fikk du, en hel armada av svært sinte menn etter deg. Du ble karakterisert, med hele registret av skjellsord og håning.
Dagbladet tok konsekvensen av situasjonen for over ett år siden, og stengte sitt kommentarfelt. Seriøse medier, ønsker ikke å bli identifisert opp mot denne infantile strømmen av fullstendig usaklig og meningsløs hyling og skriking fra menn, som ser ut å ha mistet alle anstendighetens grenser for oppførsel på nettet.
Og det er utenfor rekkevidde, å forsøke å få disse mennene til å legge av seg "ape"-oppførselen. Det er neppe intelligens det skorter på. Snarere, evnen til å ta innover seg at det de serverer i et kommentarfelt, blir stående der som et monument over forfatterens makeløse mangel på etterlevelse av helt vanlige sosiale normer.
Disse folkene, vil nok snart ha sørget for at kommentarfeltene i de tradisjonelle mediene har forsvunnet helt.
Gjengen, med utestemmen og den slette oppførselen, vil nok finne andre arenaer til å få ut sitt høylytte budskap. Men det de har mistet, er det store nedslagsfeltet som de tradisjonelle mediene har i befolkningen. Det blir ikke det samme for disse, å geberde seg på Facebook eller Instagram. Her er leserkretsen langt smalere, enn i Nettavisen eller Dagbladet.
Så; om det nye medielandskapet har brakt med seg mye nytt, og mye bra, så har det hatt omkostninger. Når netthetsen, for eksempel synes å føre til at folk vegrer seg mot å delta aktivt i politisk arbeid, fordi man ikke synes noe om all hetsingen - så er det skapt et demokratisk problem.
I mars i fjor, ble netthetsen tatt til et nytt nivå.
Og det, av ingen ringere enn daværende justisminister Sylvi Listhaug. Hun presterte å fremsette på Facebook, en famøs og uriktig påstand om Arbeiderpartiet knyttet til innvandringsspørsmål. Denne oppførselen kostet justisminister Listhaug, jobben. Det, var ikke mer enn rett og rimelig. Når myndighetspersoner - som skal gå foran med godt eksempel - oppfører seg slik, da bør det få konsekvenser. Men når har egentlig folk fra FrP, gått foran som gode eksempler?