"En ubehøvlet koloni-tankegang"

16.08.2019

I løpet av knappe tre år i Det Hvite Hus, har president Trump satt over styr den orden som har hersket på verdensbasis hva angår mange viktige utenrikspolitiske og verdensøkonomiske anliggender. Det er fra dag til dag, nesten umulig å henge med på om strømmen av Twitter-tirader fra presidenten er seriøs politikk. Eller om dette bare er utslag av at mannen tilsynelatende er rape gal.
Det siste handler om presidentens angivelige interesse for å kjøpe Grønland av danskene! Presidenten har ikke tvitret om dette, men flere ganger brakt saken på bane overfor sine medarbeidere i Det Hvite Hus. Det danske Folketingets talspersoner møtte nyheten om dette med varierende grad av raseri, men var samstemte om at Grønland på ingen måte var til salgs. En av disse ga uttrykk for at Trumps tanker om å kjøpe Grønland var et uttrykk for en "ubehøvlet koloni-tankegang."
Hva er så dette egentlig?
Den strategiske betydningen som Grønland har, er totalt endret de senere år. Dette fordi isen rundt øya smelter i stor stil. Arktis er åpnet farvann i sommermånedene, og gir nye muligheter for handel og for utvinning av naturressurser under havbunnen i området. Alt dette øker også Grønlands betydning i militær sammenheng. Interessen for området deler amerikanerne med både Kina og Russland. Det er en betydelig bekymring for kinesernes store interesse for Arktis, og særlig Grønland. Denne bekymringen har blitt luftet i Artisk Råd, hvor USAs utenriksminister Pompeo ga uttrykk for at Arktis kunne ende opp som Sørkinahavet, hvor Kina har etablert en rekke militærbaser i kampen mot nabolandene for få tilgang på ressursrike havområder.
Dette er nok en absolutt reell bekymring. Kinesiske myndigheter er "høyt og lavt" for å skaffe seg fotfeste i arktiske områder. De investerer i infrastruktur på Grønland, de kjøper landområder på Svalbard og så videre. Det ligger nok en bestemt strategi bak denne virksomheten.
Er så president Trumps interesse for å kjøpe Grønland, bare et utslag av en politisk tankegang som er fullstendig hinsides? Eller, er tanken muligens et forstandig geopolitisk trekk? Oppfatningene om det spørsmålet vil nok være svært mange. Dette blir nok på tankestadiet, fordi danskene selvsagt ikke har til hensikt å selge hjemlandet til 50 000 av sine statsborgere.
Det er ikke første gang amerikanerne har vært opptatt å tilegne seg Grønland. I 1946 - under Harry Trumanns presidenttid - tilbød USA å betale 100 millioner dollar for Grønland, etter at de først var interessert i en byttehandel hvor man skulle bytte landområde i Alaska for Grønland. USA er i dag til stede på Thulebasen i det nordvestlige Grønland. Denne basen er en av amerikanernes viktigste. Men amerikanerne har som sagt i svært lang tid vært særdeles opptatt av å skaffe seg fotfeste også andre steder på øya.
President Trump besøker Danmark i begynnelsen av september. Det vil være oppsiktsvekkende om presidenten under dette besøket bringer interessen for å kjøpe Grønland på bane overfor den danske statsministeren. Men president Trump er jo fullstendig amatør hva gjelder diplomati. Så han kan godt finne på å skape ståhei under besøket i Danmark. For president Trump er ikke interessert hva som tjener Danmark i en sånn sammenheng. Hans interessesvære er kun, hva som tjener USA.