Den gamle tiger bør gi seg nå

27.06.2020

Det er ikke mulig å komme unna, at Carl I Hagen gjorde et betydelig stykke politisk arbeid da han tok Fremskrittspartiet fra å være et 2 % parti, til å bli en betydelig faktor i norsk politikk. Mannen har politisk teft og talent, utenom det vanlige.

Han kunne ha overlatt styringen til sin etterfølger Siv Jensen i 2006, og holdt seg etter det klokelig i bakgrunnen. Men nei, det var ikke denne mannens stil.

I stedet ble han til stadighet oppmerksomhetssøkende og plapret i vei med en hel del tvilsomme politiske utspill. Hagen kunne sola seg i glansen av alt det han fikk til som FrPs mangeårige formann. Men, så spratt han ut og utbasunerte at han savnet seg selv i politikken. Det var svært få - om noen - som gjorde det samme. Han stilte som ordførerkandidat i Oslo. Det var i det kommunevalget, FrP i Oslo tryna så ettertrykkelig. Det ble ikke noe ordførerkjede på Hagens hals. Før det - mens Hagen fortsatt satt på Stortinget - hadde han ivret etter å kunne komme i posisjon som Stortingets president. Det gikk skjeis. Så husker vi den selsomme affæren hvor Hagen så absolutt ville inn i Nobelkomiteén. Alle disse kalamitetene kunne Carl I Hagen ha spart seg selv for, om han bare hadde hatt magemål, og funnet sin plass som menig FrPer. I iveren etter noen politiske smykker, tilsmusset Hagen sitt politiske ettermæle. I større og større grad fikk Hagen et rykte som en politisk tullebukk. Men Carl I Hagen tar ikke hintet om at nok er nok - også for en gammel ringrev. Og, så skal vi heller ikke glemme at Carl I Hagen aldri ble statsråd. Som statsråd, ville han utvilsomt klart seg like bra som en hel del av de meningsløse typene som FrP dyttet inn i statsrådsposter under sin seks-årige regjeringstid. Som for eksempel Per Willy Amundsen, og tabbedronningen Sylvi Listhaug.

Tilsynelatende i fullt alvor har Hagen nå kommet ut i offentligheten med sin splitter nye plan; å sikte seg inn på tredjeplassen på stortingslisten til Oslo fremskrittsparti ved Stortingsvalget 2021. Oppslutningen om Oslo FrP er elendig, så noe fast stortingsplass får ikke Hagen med slik plassering. Men han vil være i farvannet som vararepresentant. Og ved stortingsperiodens slutt i 2025, vil Hagen være 81 år gammel. Om denne nominasjonsdrømmen går i oppfyllelse, gjenstår å se. Mulig at også dette sprellet, resulterer i et nytt nederlag for Hagen. Da kan man jo igjen spørre; hadde det ikke vært like greit å latt være.

Historiene fra Carl I Hagens lange og mangslungne politiske liv er mange. Sitatene fra taler, hvor han utgyter sine synspunkter er mange ganger på grensen til det idiotiske og bisarre. Carl I Hagen debuterte på Stortingets talerstol i 1974, med å advare mot offentlige barnehager! I det samme tidsrommet ville Hagen selge oljerettighetene som Statoil hadde i Statfjord-feltet for 10 milliarder kroner, for å få penger i statskassen. Hagen var også, på midten av 1970-tallet ihuga tilhenger av at Norge burde ha atomvåpen, og at man burde tillate amerikanske styrker på norsk jord.

Aftenposten tok for noen år siden, en gjennomgang av utvalgte synspunkter og utsagn fra Carl I Hagens side. Her er det noen smakebiter:

I 1985 ga Hagen en garanti for borgerlig styre; "Fremskrittspartiet vil aldri bidra til at Gro Harlem Brundtland slipper til i regjeringsbygget." Og året etter - på våren 1986 - stemte Hagen imot Kåre Willochs kabinettspørsmål og bidro således til å gjeninnsette Gro Harlem Brundtland som statsminister! Konsekvent kar, Carl i Hagen.

I 1987 - det var kommunevalg det året - var Hagen ute og siterte et brev - et falskt brev som spådde at Norge skulle bli et muslimsk land.

I 1989, hadde Hagen et av sine "glansnummer" hvor han gikk til angrep på "giddalause" "uhøflige" "respektløse" "kravstore" "uansvarlige", samt alenemødre med "uansvarlig livsførsel" og kvinner som har fått barn med flere menn. "Folk med uansvarlig livsførsel må ikke ta det for gitt at andre skal betale deres regninger" var budskapet fra Hagen den gangen.

I 1991, var tida inne for å gå løs på "bortskjemte finnmarkinger." Et tiår senere var de bortskjemte finnmarkingene så fasinert av FrP-budskapet, at de valgte inn en FrP-representant til Stortinget. Den representasjonen står seg fortsatt - enn så lenge.

Retorikken til Hagen ble etter hvert ganske finurlig. Som i 1997, da han uttalte seg om helsekøer - behandlingskrise i helsevesenet. "Ett av verdens rikeste land har helsekøer de andre (politikerne) sier vi ikke har råd til å fjerne. Så fort det dreier seg om utlendinger, har vi overflod. Da er Norge verdens rikeste land." Dette budskapet fant nok klangbunn hos mange, selv om det i innhold var helt uten mening. Og koblingen mellom dette med behov innenfor helsevesenet og innvandringspolitikk, var effektivt på den tiden.

"Min dagdrøm har vært å bli stortingspresident" uttalte Hagen, i skuffelsen over at et nytt borgerlig flertall på Stortinget i 2001, ikke ga ham presidentvervet på Stortinget.

I 2003, lanserte Hagen slagordet om at FrP var det nye arbeiderpartiet. Et slagord, som partiet benytter flittig den dag i dag. "FrP kan forene arbeidstagere og arbeidsgivere i kampen mot den griske staten" sa Hagen den gangen.

Hagen har hele tiden vært tilhenger av å bruke Norges oljeformue fortløpende. I 2006 uttalte han; "det er meningsløst at vi har nedleggelser av sykehjem, når oljemilliardene strømmer inn i kassen. Vi skal ikke bare spare dem til Jens Stoltenberg blir pensjonist!"

Et av de mest sjofle utsagnene til Carl I Hagen kom han med på høsten 2011, om ressursbruken vedrørende terrorhandlingene på Utøya. Han forsto åpenbart ikke hvorfor hundre politifolk skulle jobbe med Utøya-saken i flere måneder. Og han uttalte: "69 personer har han drept på Utøya. Om han, da han begynte å skyte, gikk til venstre og skjøt den unge jenta, eller til høyre og skjøt den unge gutten; at noen av foreldrene skal vite om rekkefølgen og nøyaktig sted og alt sånt noe, det begriper ikke jeg."

Og som en foreløpig finale: I 2013, da Fremskrittspartiet var på plass i Solberg-regjeringen, uttalte Hagen: "Regjeringsdeltakelse kan bli begynnelsen på nedturen og undergangen." Mulig at han får rett der. Mange håper på det.